Monday, August 18, 2008

Muktamar PAS ke 54

TEPAT jam 3.00 petang 17 Ogos 2008, Pengerusi Tetap PAS, Ustaz Abu Kassim Abdullah menangguhkan Muktamar Tahunan PAS Ke-54 yang telah berlangsung bermula 15 Ogos di Dewan Indera Mulia, Ipoh, Perak.

Muktamar kali ini telah mencatat satu lagi sejarah baru kepada PAS, terutama bagi Badan Perhubungan PAS Negeri Perak yang untuk kali keempatnya menjadi tuan rumah muktamar iaitu pada tahun 1953, 1954 dan 1966.


Sebelum berlangsungnya muktamar, banyak pihak membuat andaian bahawa muktamar kali ini akan menjadi 'panas' dengan isu-isu kontroversi yang ditimbulkan akhir-akhirnya. Pihak media arus perdana terutamanya seolah-olah membuat provokasi, memberikan gambaran bahawa muktamar ini tidak boleh dikawal dan akan menjadi medan kecaman kepada pemimpin.

Rupa-rupanya segala andaian itu meleset belaka; muktamar berjalan lancar dengan perbahasan yang penuh beradab dan tertib yang jelas menggambarkan kematangan para perwakilan. Walaupun mereka mempunyai pandangan yang berbeza, tetapi ia disampaikan dengan cara yang baik dan berakhlak. Kritikan-kritikan yang diberi penuh berhemah tanpa emosi serta kata-kata kesat dan melulu.

Itulah kematangan ahli-ahli PAS yang telah melalui proses tarbiyah. Mereka faham dengan adab ikhtilaf dan adab menegur pemimpin. Para perwakilan dengan penuh ikhlas menyampaikan teguran dan pandangan, sementara para pemimpin dengan penuh lapang dada menerimanya.

Kalau kita kutip dari laman-laman web dan blog-blog sebelum ini, kecaman hebat dihadapkan kepada pemimpin, sampai ada yang mengugut untuk keluar parti. Betul juga sebagaimana kata seorang perwakilan bahawa yang bercakap begitu adalah ahli PAS yang tidak pernah pun bayar yuran tahunan ahli. Memang itulah realitinya, yang bercakap berdegar-degar terutamanya di kedai-kedai kopi dan di wakaf-wakaf adalah orang yang tidak ke tengah dan ke tepi (dalam istilah orang Terengganu). Mereka mungkin tidak pernah ditarbiyah oleh PAS walaupun mengaku menjadi ahli PAS atau penyokong PAS.

Muktamar itu juga telah membangkitkan semangat dan daya juang para ahli PAS yang menghadirinya melalui ucapan-ucapan peneguhan oleh para pemimpin PAS dan wakil-wakil gerakan Islam dari luar negara, seperti dari Palestin, Jordan, Pakistan, Turki dan Indonesia.

Selain itu pengorbanan ahli-ahli juga meningkat melalui sumbangan-sumbangan derma kilat yang dilancarkan sepanjang muktamar itu. Misalnya, sumbangan (termasuk akujanji) dari para pemimpin, PAS Kawasan-Kawasan dan orang perseorangan berjaya dikutip melebih RM100,00 sepanjang tiga hari muktamar. Sementara derma kilat untuk perjuangan rakyat Palestin mencapai lebih RM60,000 setelah dilancarkan oleh Naib Presiden, Haji Mohamad Sabu.

Sesungguhnya Muktamar Tahunan PAS Ke-54 telah menatijahkan sesuatu yang bermakna kepada mereka yang menghadirinya; ukhuwwah mereka makin bertaut kukuh, semangat dan daya juang mereka makin meningkat serta wala' dan taat mereka kepada para pemimpin semakin bertambah. Semoga PAS akan terus maju dan bertambah kuat dalam melayari bahtera perjuangan sebagaimana kata-kata akhir Presiden PAS semasa ucapan penangguhan muktamar bahawa sasaran perjuangan kita adalah luas dan lautan yang kita harungi juga luas dengan ribut dan taufan, tetapi akar tunjang kita kuat dan tidak menjejaskan kita.

No comments: